Jesenski izleti korisnika Doma za starije osobe Bjelovar

Nakon ljeta teško se vratiti u svakodnevicu onim ritmom koje je vladao prije ljeta. Jesen je i sve nekako postaje tmurnije, ali to je samo prividno stanje. Iako se nalaze u jeseni života, korisnici Doma za starije osobe Bjelovar itekako znaju uživati u toplim jesenskim danima. Tako su uz pratnju djelatnika Doma aktivno proveli prve jesenske dane.

Druženje na otvorenom uz poštivanje epidemioloških mjera iskoristili su i tijekom lijepog vremena u rujnu posjetili i doživjeli ljepote Bilogore na Kamenitovcu. Prošetali su se poučnom stazom koja sadrži table sa podacima i opisima biljaka karakterističnim za klasičnu kontinentalnu listopadnu šumu. Riječ je o biljkama koje se nalaze u prizemnom sloju, sloju grmlja i sloju drveća, a zastupljene su i proljetnice. Na ovaj način korisnici su prošetali prirodom, uživali u svježem zraku ali se i informirali o brojnim biljnim i životinjskim vrstama koje se nalaze na ovom području.

Priroda obojana jesenskim bojama, bogata plodovima bila je još ljepša uz pjesmu i fine šarane na rašljama koje je za korisnike Doma pripremila obitelj Krajačević u Dobroviti. Gospodarstvo „Dobrovita“ prostire se na 40 ha livada, šuma, voćnjaka, vinograda i ribnjaka. Nalazi se desetak kilometara od Bjelovara na jednom od viših dijelova Bilogore.

Ono što nam je svima trebalo da osnažimo svoju dušu i vjeru, te sve molitve uputimo za što manje bolesnih i sretniji život za sve, bez covida -19 bio je posjet Mariji Bistrici. I psalmist je molio Gospodina: „Nauči nas dane naše brojiti, da steknemo mudro srce.” Starost je, prema tome, ostvarenje ljudske zrelosti. Ona je životni blagoslov. Unatoč svim ograničenjima koja sa sobom nosi, važno je sačuvati volju za životom i do kraja se truditi za Božje kraljevstvo.

Izleti su bili savršena terapija za um, radost za srce i eliksir zdravlja za pluća.